DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Rozsvícení betlému

Na první adventní neděli 3. prosince jsme se v podvečer shromáždili pod sýpkou, abychom společně zahájili nastávající adventní čas. Před samotným rozsvícením betlému starostka obce všechny přítomné privítala a popřála jim krásný adventní čas, na který se vždy netrpělivě těšíme. Je to období, kdy chceme být se svými blízkými, ale také je to čas odpočinku a rozjímání. Také nezapomněla připomenout dětem nadcházející návštěvu pekelníků, andělů, ale hlavně Mikuláše se sladkou nadílkou. Také poděkovala Petře Nevoralové, která připravila vánoční výzdobu.

Tradiční rozsvícení betlému tentokrát zpestřila Dana Michálková, která připravila krásné koledy. Za jejich zvuku jsme se utišili a vychutnávali si krásný předvánoční čas. Nejkrásnějším zážitkem po rozsvícení betlému a dřevěného anděla byla bílá nadílka sněhu. Ta udělala největší radost dětem, které se opravdu vyřádily skákáním do závějí nebo koulovačkou. A protože byl krásný mrazivý večer, připravili jsme si pro návštěvníky horký čaj a svařák, u kterého jsme si společně poklábosili. 

 


Podzimní drakiáda

V sobotu 21. října odpoledne jsme se sešli na Stráňkách, abychom si vyzkoušeli vzdušnou dálnici. V dopoledních hodinách se nepohnul ani lísteček, ale počasí nám nakonec přálo a po obědě začal pofukovat mírný teplý větřík, který nám všechny draky krásně prohnal po obloze. Dráčků jsme měli pestrou škálu, rozličných druhů i vzorů - s pohádkovými bytostmi, pestrobarevné anebo s nejrůznějšími obličeji. Ale nechyběl ani drak ve tvaru obrovské ryby.

Nejvýše vzlétl drak Mikuláše Michálka, který na nás z oblohy mrkal nejdéle. I ti nejmenší caparti měli svá dračí miminka. Po úspěšném zkrocení dračí smečky bylo pro všechny krotitele připraveno občerstvení z polní kavárny. Nemohly chybět teplé i studené nápoje pro malé i velké, ale ani něco sladkého nejenom ke kafíčku. Za své krotitelské dovednosti dostaly děti balíček sladkostí. 

Teplé podzimní odpoledne nám umožnilo nejenom pouštění draků, ale i nějaké to tvořeníčko s pastelkami. Pro sportovce bylo připraveno oblíbené přeskakování přes lano nebo přetahovaná. Po sportovních výkonech všem vyhládlo, a tak jsme zapálili táborák, na kterém jsme opékali buřty. U ohýnku bylo tak krásně, že jsme vydrželi až do setmění. Pro odvážlivce jsme si připravili stezku odvahy. Děti utvořily dvojice, aby se na cestě lesíkem podpořily. Na cestu jim svítila solární světýlka, která je zavedla zpátky k táboráku. Všechny děti byly statečné a stezku úspěšně dokončily.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří se zúčastnili již III. ročníku meziříčské drakiády a spolu s námi prožili krásné slunečné podzimní odpoledne.

 


Osmnáctá výstava Moravskobudějovického mikroregionu

Podle tradice se také letos v  předvečer Císařského posvícení v  moravskobudějovických zámeckých konírnách uskutečnilo slavnostní zahájení výstavy, na  které se představují obce sdružené v  Moravskobudějovickém mikroregionu.

Ta letošní už měla pořadové číslo osmnáct a její vernisáž proběhla v pátek 13. října za přítomnosti mnoha současných i bývalých starostů a starostek obcí mikroregionu a návštěvníků z řad široké veřejnosti. Mezi hosty nechyběli ani senátorka Hana Žáková či krajský radní Karel Janoušek.

Hlavní slovo měla na páteční vernisáži předsedkyně dobrovolného svazku obcí Jana Kiesewetterová, která se ve svém proslovu nemohla nezmínit o náhlém a nečekaném odchodu někdejší starostky Kojatic Boženy Bučkové. „Hýčkejme si vzpomínky na ni, protože si to zaslouží za to, jaká byla a co pro nás všechny udělala,“ zdůraznila Jana Kiesewetterová, po jejíchž slovech zazněla na trubku skvěle zahraná Večerka. Byly to opravdu důstojné a dojemné chvíle, kdy povstáním všichni účastníci vernisáže uctili památku Boženy Bučkové.

V další části se už předsedkyně mikroregionu věnovala prozaičtějším záležitostem, když mimo jiné připomněla nejnovější aktivity svazku včetně získání dotace na společný projekt „Předcházení vzniku odpadů Moravskobudějovického mikroregionu“, schválení důležitých pravidel pro poskytování dotací na rok 2023 či úspěšnému nákupu energií na komoditní burze. Poté, co se zdravicemi vystoupili senátorka Hana Žáková, radní Kraje Vysočina Karel Janoušek a starosta Moravských Budějovic Martin Ferdan, došlo na křest stolního kalendáře Moravskobudějovického mikroregionu na rok 2024. Kalendář spolu s nimi a předsedkyní mikroregionu pokřtil jeho autor Lubomír Janoušek. O vkusný kulturní program se na veřejností poměrně početně navštívené vernisáži postarala Základní umělecká škola Moravské Budějovice.

Moravskobudějovický mikroregion sdružuje čtyřiadvacet obcí, z nichž se výstavy zúčastnilo devatenáct, tedy o pět více než loni. Byly to: Babice, Cidlina, Častohostice, Dědice, Dešov, Hornice, Jakubov, Kojatice, Láz, Lesná, Litohoř, Lukov, Martínkov, Meziříčko, Mor. Budějovice, Nové Syrovice, Vícenice, Zvěrkovice a Želetava. Ze spolků se letos prezentovali moravskobudějovičtí skauti a sportovní oddíl JeMoBu.

 


Dýňové odpoledne

Malování, zdobení a vyřezávání dýní patří k nejzábavnějším aktivitám podzimu. Je to kreativní zábava pro děti i  dospělé. Proto jsme se rozhodli, že si vytvoříme opravdu strašidelné „ksichtíky“ z dýní. Sešli jsme se v sobotu 30. září v odpoledních hodinách na hřišti. Počasí nám přálo, a tak si děti mohly vytvořit umělecká díla dle vlastní fantazie. Velkou zábavou nebylo jen samotné vyřezávání, ale také dlabání, které si malí umělci vskutku užili.

Starší děti do  dýní vyřezávaly strašidelné obličeje, které u jejich domu vystraší nejednoho pocestného. Malí špuntíci obličeje malovali i  vyřezávali s  pomocí rodičů a  babiček. Abychom naplno využili podzimní kreativity dětiček, připravili jsme si pro ně malířský stojan a  plátna, aby se chlapci a  děvčátka alespoň na  malou chvíli mohli proměnit v malíře. Bylo krásné sledovat jejich rozzářené oči, když si mohli namalovat opravdové plátno. Jejich obrázky byly velmi různorodé a plné barev podzimu. Naši malí umělci nám zapůjčili svá úžasná díla k prezentaci Meziříčka na říjnové výstavě Moravskobudějovického mikroregionu.

Za svoje snažení dostali naši umělci sladkou odměnu. Na  hřišti bylo připraveno občerstvení pro malé i  velké. A  protože všem po  takové práci vyhládlo, připravili jsme si posezení u táborového ohně a opékání vuřtů.

 


Podzimní výzdoba

K  podzimu neodmyslitelně patří krásné barvy přírody lahodící oku i duši. Abychom si zkrášlili naši malou vesničku, vytvořila Petra Nevoralová u  čekárny krásnou podzimní výzdobu. Použila balíky slámy, podzimní květiny, ale také dýně, které vypěstoval místní pěstitel. U obecního úřadu na kolemjdoucí mrknou „kukuřičáci“. U hřiště pod břízami přivítá přijíždějící dýňová čarodějnice, která ve svém kotlíku vaří dýňový lektvar. 

 


Poslední prázdninové dobrodružství

Abychom našim dětem umožnili ještě si zadovádět, než usednou do školních lavic nebo se vrátí do školky, uspořádali jsme pro ně v Meziříčku již tradiční loučení s prázdninami. Krásného slunečného odpoledne se zúčastnily dětičky nejenom z naší obce. Připravena pro ně byla kouzelná stezka, která prověřila nejenom jejich znalosti.

Sešli jsme se v sobotu 2. září na hřišti, kde byli velcí i malí účastníci seznámeni s legendou, která popisovala příběh pohádkového království. Spolu v něm žili lidé i pohádkové bytosti v klidu a míru. Avšak jednoho dne se objevil drak, který chtěl všechno dobré zničit, a tak se museli všichni obyvatelé tohoto království spojit a draka začarovat. Poslední prázdninové dobrodružství mohlo začít.

Na hřišti byly dětem rozdány zápisníky, do kterých zapisovaly výsledky jednotlivých úkolů. Po cestě je čekala nejedna hádanka, ale i mapa k pokladu, která byla rozdělena na tři díly nebo čtyři části zaklínadla. Poté se dobrodruzi vydali směrem k Holému kopci. Dále pak ke křížku v poli, kde měl skřítek svůj domeček a nasměroval je ke Slepánkově rokli, kde se vydali po cestě zpět na hřiště. Po vyluštění zaklínadla bylo poslední stanoviště úkrytem pro třetí část mapy k pokladu. Rozluštěním hádanky je mapa nasměrovala k pokladu, kde je čekala sladká odměna.

Protože po příjemné procházce po okolí Meziříčka všem vyhládlo, nechybělo již tradiční opékání vuřtů nebo srnčí řízečky. Pro dospěláky bylo připraveno točené pivo a srnčí guláš. Po výborném posilnění děti pokračovaly ve skotačení na hřišti. Největší zábavou pro ně byly balíky slámy, ze kterých jsme udělali překážkovou dráhu, nebo přetahování lanem, jehož se zúčastnili i dospělí. A protože se počasí opravdu vydařilo, posezení u táborového ohně trvalo do pozdních večerních hodin, které si mnozí zpestřili opékáním brambor.  

 


Festival ve znamení piva

První zářijový pátek se uskutečnil již čtvrtý ročník akce s názvem "Festival ve znamení piva". Místem konání byly zámecké konírny v Moravských Budějovicích. Festival byl uspořádán Moravskobudějovickým mikroregionem ve spolupráci s MKS Beseda. Díky krásnému počasí se akce opravdu vydařila. Na nádvoří se sešlo více než pět stovek účastníků, od nejmenších dětiček až po seniory. Pro děti byl k dispozici skákací hrad, který byl využíván do pozdních večerních hodin. 

Na festivalu piva se prezentovaly pivovary Urban, Hnánice, Radegast, Bernard, Chotěboř, Krum a Hasičský pivovar Bítov. Pro návštěvníky bylo také připraveno bohaté občerstvení grilované klobásy, tortily s trhaným masem, zvěřinové pochoutky a další lahodné pochutiny. 

Pro přítomné návštěvníky hrála nejprve reprodukovaná hudba a od 18 hodiny se o hudební produkci postarala kapela Rock String. 

 


Indiánskou stezkou jsme přivítali prázdniny

Jednou z nejlepších akcí v roce v Meziříčku bývá ta, která je spojená s vítáním prázdnin. Ani letos tomu nebylo jinak. Sešli jsme se v sobotu 1. července na hřišti kolem 15. hodiny. Pro děti připravila Petra Nevoralová „Indiánskou stezku“, která měla prověřit jejich sílu, odvahu i chytrost. Jako překvapení bylo pro malé i velké indiány na hřišti postaveno indiánské týpí s ukrytým pokladem a chybět samozřejmě nesměl ani indiánský totem, který vyřezal a namaloval Jan Nevoral ml.

Před začátkem stezky byly děti seznámeny s příběhem indiánského kmene Čikaraků, kterým se ztratil jejich totem. Návštěvníci měli za úkol pátrat po ztraceném totemu. K jeho získání bylo připraveno 25 stanovišť s různými úkoly. Malí indiáni dostali herní kartu se svým jménem, kterou během stezky postupně vyplňovali. Cesta vedla z hřiště směrem do vsi, kolem Meziříčského rybníka, dále pak po hrázi a zpět na hřiště.

Po splnění všech úkolů děti na hřišti získaly kartičku, na kterou nalepily získané části totemu. Poté museli indiáni vlastnoručně vyrobit papírovou indiánskou čelenku s barevnými brky. Aby mohly děti získat poklad Čikaraků, bylo potřeba rozluštit třímístný kód, který získaly větší děti početními dovednostmi a menší dětičky vyluštěním různých tajenek. Poté si mohli indiáni vyzvednout v týpí poklad. Největší odměnou v krásném letnímpočasí byly vodní pistole, které děti využily do pozdních nočních hodin a nechyběly ani drobné sladkosti.

Během dne bylo připraveno pro děti i dospělé bohaté pohoštění. Nesmělo chybět opékání vuřtů, ale i zvěřinové řízečky nebo porce srnčího guláše. Letní počasí nám přálo, a tak si děti na hřišti opravdu vyhrály. Pro „dospěláky“ byl připraven pingpongový stůl, který ovšem využili i ti nejmenší hráči. Posezení u táborového ohně se nám protáhlo do pozdních nočních hodin.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří si udělali čas a přišli s námi přivítat prázdniny. Poděkování patří i těm, kteří letošní „Indiánskou stezku“ připravovali. První prázdninový den se nám opravdu vydařil.

 


Zlatá svatba manželů Marie a Františka Freyových

Čtvrtého srpna oslavili Marie Freyová a František Frey krásné výročí zlaté svatby. Marie se narodila v Meziříčku a František v Červeném Hrádku. Seznámili se na taneční zábavě v Budíškovicích a v roce 1973 byla svatba. Pro společný život si vybrali naši malou vesničku – Meziříčko. Za rok nato se narodila dcera Jitka a o dva roky později syn Martin. I přesto, že oba celý život hodně pracovali, jejich vztah byl harmonický, plný lásky, obdivu a vzájemné tolerance. Obě děti v dětství nikdy netrpěli, i když žili velmi skromně. Manželé své děti vychovali s láskou a úctou k ostatním. Snažili se jim dopřát dovolené, tábory i výlety, i když sami moc neměli.

František celý život pracoval jako soustružník v Želetavských strojírnách a Marie u PNS v Třebíči. Oba se celý život věnují zahrádce a zvířatům. Marie miluje ruční práce, na které je opravdu šikovná. S výchovou jejich dětí jim hodně pomáhali babička a dědeček, kteří jim byli velkou oporou. Za celou péči, výchovu a krásné dětství jim patří velké díky.

A proto se Jitka s Martinem rozhodli, uspořádat jim malou oslavu. Své „ANO“ si zopakovali v kruhu rodinném v sobotu 5. srpna na zahradě u svého domu. Nachystali jim i malý obřad, kde starostka obce pogratulovala k padesátiletému soužití v lásce, poděkovala za pozvání na tak milé setkání a popřála manželům ještě mnoho dalších společných let života, plného zdraví a radosti. Zvláště pak poděkovala Marii Freyové za mnohaletou práci v obecním zastupitelstvu. Po společném přípitku „zlatých“ svatebčanů je vyzvala, aby se podepsali do Pamětní knihy obce Meziříčko a s místostarostkou Ludmilou Drmotovou předali drobné dárky od obce.

 


Tradiční setkání seniorů

Po dvouleté covidové pauze se v Meziříčku opět uskutečnilo tradiční setkání seniorů. Sešli jsme se v sobotu 17. června po 16. hodině. Starostka obce Alena Pelánová přítomné srdečně přivítala a poděkovala za hojnou účast. Usedli jsme ke společnému stolu v přírodním stylu, který pro nás připravili Dana a Julie Michálkovi. Poté starostka seznámila seniory s děním v obci za roky minulé a přiblížila roky budoucí.

Odpoledne jsme si zpříjemnili dobrou kávičkou se zákusky, které pro nás upekla Petra Nevoralová. Nechybělo ani povídání nad kronikou obce, kde si přítomní zavzpomínali na staré časy. Vyprávěli si zážitky z mládí a společně se zasmáli nad úsměvnými historkami, kterých bylo nepočítaně. Bylo úžasné sledovat, když se vraceli do svých mladých let, jak se jim rozzářily oči a předali těm mladším kus své historie. Je pozoruhodné, ale zároveň smutné, jak se svět mění a hodnoty jako jsou úcta a laskavost, které jim byly vštěpovány, ustupují v dnešní době do pozadí.

Po společné večeři byla pro přítomné nachystána projekce společenských akcí z let 2019 až 2022, kterou zpracovala Daniela Řepová. Poté jsme poděkovali paní Bohumíře Rojíkové za dlouholetou starostlivost a údržbu kapličky nad vsí. A protože v minulém roce získala kaplička novou branku, byly předány také klíče symbolizující prosbu o její péči. Po připraveném programu začala volná zábava, která trvala až do desáté hodiny večerní.

 

 


Čarodějnice a stezka odvahy

Ani letos nemohlo u nás chybět pálení čarodějnic. Počasí se nám skutečně vydařilo, a tak jsme se sešli po 18. hodině v hojném počtu na Stráňkách. Byla zde připravena hromada klestí, na které se podílela celá vesnice. Kopa chrastí se občanům opravdu povedla.

Akci jsme zahájili opékáním vuřtů a malým občerstvením z polní kavárny. Pro dospělé byl připraven "Elixír mládí" a pro děti "Upíří krev". Radost nám udělala Petra Nevoralová, která přinesla vlastnoručně upečené dobroty pro malé i velké návštěvníky. Tradičně nesměly chybět balíky slámy, kde děti trénovaly na brzký odlet. Báječnou hrou bylo přetahování lana, kde si caparti poměřili své síly s protihráči. 

Po 20. hodině jsme zapálili haldu klestí, kde nesměla chybět ani čarodějnice, která se místní omladině vskutku povedla. Po setmění byla pro odvážné děti připravena strašidelná stezka odvahy vyznačená solárními světýlky, aby nám odvážlivci nezabloudili. Všichni malí účastníci byli odměněni drobnými sladkostmi. Rádi bychom poděkovali všem, kteří si našli čas a strávili s námi příjemný čarodějnický večer, jakož i těm, kteří se podíleli na přípravách vydařené akce. 

 


Čistá Vysočina

Letošní úklid veřejného prostranství a okolí Meziříčka probíhal poněkud netradičně. Počasí bylo opravdu aprílové, a tak sběrači vyšli poprvé do přírody 9. dubna. Akce probíhala na etapy dle počasí. První početná skupina se vydala z Meziříčka směrem na Domamil. 

V letošním roce se nasbíralo menší množství odpadů než v roce minulém. Tyto odpadky kolem silnic nám zde bohužel zanechali řidiči projíždějících automobilů. Nejvíc odpadů tvořily plastové a plechovnkové obaly od piva a energetických nápojů.

O odvoz nasbíraného odpadu se postarali zaměstnanci Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Pro malé sběrače jsme za jejich úsilí připravili sladkou odměnu. Všem, kteří se aktivně podílí na udržování okolí naší vesničky, děkujeme. 

 


Velikonoce

Velikonoce jsou jedny z nejkrásnějších svátků v roce. Oslavují nejen zmrtvýchvstání Krista a vykoupení lidstva ode všech hříchů, ale i příchod jara. Abychom oživili naši vesničku po zimním spánku, vyzdobili jsme si trávník u čekárny. Na přivítanou všem zamával malovaný zajíc vyrobený ze starých pneumatik, ovečky s pomlázkou s pentlemi a za sloupem vykoukli zajíčci. O Velikonocích nemohly chybět ani malované kraslice ze dřeva.

Ani letos nemohlo v Meziříčku chybět tradiční velikonoční hrkání, které má za úkol nahradit postrádané vyzvánění zvonů. Děti se sešly v hojném počtu, různého věku a s nejrůznějšími řehtačkami. Letos převážná většina hrkačů měla menší řehtačky, ale nechyběly ani trakaře. Hrkání znělo od čtvrtka do soboty. Trasa vedla od č.p. 8 směrem k Domamili, v kopci opět zpět do vsi a dolů kolem zvoničky směrem k čekárně. Poté se šlo po hrázi rybníka ke křížku, kde byla malá zastávka na krátkou modlitbu. Poté se pokračovalo kolem vsi až ke zvoničce, u níž se všichni vyfotili na památku. 

V sobotu po ranním hrkání chodily děti po vsi s koledou. Za své třídenní snažení dostaly vajíčka, peníze a spoustu sladkostí. Koledu rozdělili koledníci mezi všechny, kteří chodili hrkat.

 


Vítání občánka

Slavnostní vítání nového občánka Meziříčka proběhlo v sobotu 1. dubna 2023 v odpoledních hodinách. Po srdečném přivítání rodiny Rozálie Šabatkové přednesla kronikářka Emilie Kašíková krátkou báseň. Poté se ujala slova starostka obce. Ve svém slavnostním proslovu nejprve rodičům poděkovala, že si pro společný rodinný život vybrali právě naši malebnou vesničku. Připomněla rodičům, jak posvátná chvíle je, když se miminko narodí a milující rodiče jej sevřou ve svém náručí. A také, jak velká odpovědnost to je pro oba rodiče, kteří ovlivní jaký človíček se z děťátka vyvine. 

Rozálce popřála jménem svým i jménem zastupitelů obce hlavně hodně zdraví, lásky a stálý úsměv ve tváři. Rodičům pak dostatek lásky, porozumění, pevných nervů i to, aby mohli být na Rozálii patřičně pyšní. Následoval slavnostní podpis do pamětní knihy.

Zástupci obce rodičům poblahopřáli k narození krásné holčičky a mamince předali kytici řezaných květin. Rozálce na hraní fialový kočárek pro panenky a další drobnosti. V závěru starostka obce rodičům ještě jednou poděkovala, že si udělali čas na takto milé setkání. 

 


Tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou akcí v České republice. Do jejího průběhu se i letos připojila naše malá vesnička. Vykoledované peníze pomohou v nouzi jednotlivcům, rodinám, seniorům, matkám s dětmi nebo lidem bez domova.

V Meziříčku se tři mudrcové vydali se zapečetěnou kasičkou ve středu 11. ledna 2023 v odpoledních hodinách. Koledníci přinášeli požehnání celému domu i všem, kteří v něm přebývají a dárky v podobě cukříků. V letošní sbírce přispěli občané Meziříčka celkovou částkou 3370,- Kč. I letos se podařilo vybrat více než v roce předchozím.

 

Děkujeme všem dárcům, kteří tento rok začali dobrým skutkem a obdarovali i koledníky vlídným přijetím a drobnými sladkostmi. Zároveň patří uznání a poděkování všem koledníkům, kteří svůj volný čas věnovali na pomoc druhým a potřebným.

 


Druhý novoroční ohňostroj

Na Nový rok 1. ledna 2023 večer jsme se sešli na hřišti, abychom společně přivítali nový rok ohňostrojem. Nejprve přivítala všechny přítomné starostka obce, která krátce zhodnotila uplynulý rok. Poděkovala spoluobčanům za spolupráci při pořádání akcí. Poté popřála všem do nového příchozího roku všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví.

Následoval ohňostroj, při kterém se rozzářilo nebe a všem se tajil dech. Pod pergolou na přítomné čekalo malé občerstvení a něco na zahřátí. Takové vítání nového roku s ohňostrojem bylo u nás podruhé. Doufáme, že se tak stane tradicí, kdy lidé otevřou svá srdce a najdou k sobě novou cestu. 

aktualizováno: 07.02.2024 20:13:59