DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

1. adventní neděle v Meziříčku

První adventní neděli 27. listopadu jsme se sešli v docela hojném počtu v 17 hodin u místní čekárny. Starostka obce přítomné přivítala a popřála všem krásný adventní čas, který by měl být dobou klidu, rozjímání a dobrých skutků. Ale také časem odpočinku, který si každý z nás zaslouží. Dětem popřála trpělivost při čekání na Štědrý den a bohatou nadílku.

Jakmile se rozsvítil stromek, rozzářili se oči dětiček, které netrpělivě očekávají příchod Ježíška. A protože listopadový večer byl chladný, bylo pro dospěláky připraveno něco ostřejšího pro zahřátí a horký čaj pro děti. Než jsme se rozešli do svých domovů, ještě jednou jsme si popřáli klidný adventní čas, plný radosti a lásky. 

Vánoční výzdobu již tradičně tvoří betlém, který jsme umístili pod sýpku. Vedle betlému letos nově přibyl krásný anděl a adventní věnec. 

 


Druhý ročník meziříčské drakiády

Druhý ročník meziříčské drakiády se uskutečnil 28. října od 14 hodin na Stráňkách. I když nám počasí nebylo úplně nakloněno, účast byla velmi pěkná. Začala padat mlha, větříku se do práce moc nechtělo a někteří draci lenošili v trávě.

Vytrvalost dětí i rodičů byla obdivuhodná, a nakonec se podařilo dostat všechny draky do vzduchu. Na obloze létali menší i větší draci, ale také měli různé tvary s krásnými obrázky zvířátek, pohádkových bytostí a superhrdinů. Děti se opravdu vyřádily. Pro velké i malé byla připravena polní kavárna, kde si všichni mohli dopřát teplé i studené nápoje. Velkou pochvalu si zaslouží rodiče, děti i babičky a dědečkové, kteří se trpělivě snažili i přes nepřízeň počasí dostat draky na oblohu.

Při běhání za draky všem vyhládlo, a tak nesmělo chybět opékání vuřtů. Když se děti dostatečně posilnily, byly odměněny různobarevnými lampiony. Po setmění byla pro děti připravena Strašidelná stezka odvahy. Aby se caparti mohli vydat na strašidelné dobrodružství, seřadili se do dvojic se zářícími lampiony. Na prvním stanovišti čekal na děti jednooký zombie, který je nasměroval na úzkou pěšinku, která vedla k perníkové chaloupce, kde nesměla chybět zlá ježibaba. Na dalším místě byli připraveni Křemílek a Vochomůrka. Na závěr stezky dětičky trošku prohnalo strašidlo s maskou vřískot. 

 


Podzimní výzdoba

Ani jsme se nenadáli a po létu je tu podzim. Je to nejbarevnější období roku, kdy se koruny stromů zbarví do krásných odstínů podzimních barev. Nechali jsme se těmito barvami inspirovat a upustili uzdu naší fantazie. 

U čekárny vás s úsměvem přivítají kukuřičáci, které jsme vyřezali z dřevěných desek. Slečnu jsme ozdobili červenou mašlí a kavalíra cylindrem. Abychom potěšili i ty nejmenší z nás, nechali jsme se inspirovat oblíbeným halloweenem. Pode dvorem na vás dýchne strašidelný hřbitov, který je osvícen lucerničkami a vyřezávanými dýněmi. Na jednom z náhrobků sedí černá kočka, která číhá na pavoučka, který má na druhém náhrobku kouzelnou pavučinu.

Před obecním úřadem vám na rozloučenou posvítí blikající oranžová lucernička, kterou drží malovaný tříhlavý strašák. Vytvořili jsme ho z dýní, které jsme naskládali na sebe. Namalovali jsme vyděšené obličeje a ozdobili listím a okrasnými dýněmi. 

 


Sedmnáctá výstava Moravskobudějovického mikroregionu

Stalo se již zažitou tradicí, že v předvečer Císařského posvícení se v moravskobudějovických zámeckých konírnách uskutečnilo slavnostní zahájení výstavy, na které se představují obce sdružené do Moravskobudějovického mikroregionu. Výstava byla od 15. do 20. října 2022. Její vernisáž proběhla v pátek 14. října, kdy byla po 17 hodině zahájena předsedkyní dobrovolného svazku obcí Janou Kiesewetterovou. 

Po úvodním slovu předsedkyně, došlo na křest stolního kalendáře Moravskobudějovického mikroregionu na rok 2023. Kalendář byl pokřtěn jeho autorem Lubomírem Janouškem. O kulturní program se postarala Základní umělecká škola Moravské Budějovice. 

Výstavy obcí se aktivně zůčastnilo čtrnáct obcí: Babice, Cidlina, Častohostice, Domamil, Hornice, Jakubov, Láz, Lesná, Litohoř, Lukov, Martínkov, Nové Syrovice, Vícenice a Meziříčko. Ze spolků, které se prezentovali: moravskobudějovičtí skauti, Orel a soubor Theatro Špeluňka. 

O výstavu byl velký zájem, jen během posvícenského víkendu ji v zámeckých konírnách zhlédlo 416 lidí napříč všemi generacemi. 

 


Kaplička "Boží muka"

Na kopečku nad Meziříčkem směrem k Domamili u silnice stojí malá zděná kaplička, zvaná "Boží muka". Podoba Meziříčka z roku 1794 je zachycena na plánu pozemků, které náležely k meziříčskému dvoru. Tento plán byl objeven krasonickým farářem v roce 1945 při likvidaci archivu panství hraběnky Anny Attemsové, která byla poslední majitelkou Meziříčka. A právě kaplička je na plánu zřetelně označena. 

V polovině roku 1991 prošla kaplička rekonstrukcí. Dostala novou krytinu, omítky a dřevěnou branku. Před kapličkou byl zhotoven propustek a chodník až ke kapličce. Slavnostní vysvěcení kapličky se konalo 30. června 1991. V dubnu 2020 byly před ní instalovány lavičky a došlo i na novou výmalbu. 

Konečnou podobu získala kaplička během letošního září. Byla opatřena novou železnou brankou, která chrání kapličku před výtržníky. Nad hlavním vchodem byla umístěna soška Panny Marie s Ježíškem a přibyla i ochranná mřížka. Trojúhelný štít doplnil železný kříž. Zámečnické práce provedl Rostislav Pátek z Meziříčka. Velké díky patří také za udržování čistoty a výzdoby kapličky Bohumíře Rojíkové z Meziříčka, která se o kapličku již několik let stará. 

 

 


Křížek "U borovičky"

Pod Holým kopcem na místě zvaném „U borovičky“ byl roku 1963 postaven litinový kříž. Stála zde tehdy také letitá borovice, která však byla v 70. letech 20. století na příkaz tehdejšího předsedy JZD pokácena. Ale odvahu zlikvidovat i samotný kříž neměl. Ten tak zůstal v poli osamocen. Později došlo k jeho zlomení a následnému odvezení. Opravy se kříž dočkal až před dvěma roky Karlem Chvátalem a jeho synem ze Šašovic. Zpět na své místo byl vrácen 8. listopadu 2020 a byla k němu umístěna dřevěná lavička, ze které je nádherný výhled na Meziříčko a okolí.

Letos v červnu zde byly po vyčištění okolního terénu zasázeny dvě borovičky. Konečnou podobu pak toto místo získalo koncem července. Okolo křížku a boroviček byly umístěny dřevěné palisády, zábradlí a kameny, které jsme nasbírali v okolí Holého kopce.

Z historických pramenů:

„Ve Stráni bydlel Josef Bartůšek se sestrou Marií a bratrem Janem. Poté, co Marie zemřela, oženil se Jan s Františkou Punčochářovou z čp. 12 z Meziříčka. V roce 1953 manžel Jan zemřel. Později v roce 1959 zemřel i švagr Josef. Aby v hájence ve Stráni Františka nezůstala sama, přistěhovali se v roce 1959 její rodiče František a Anděla Punčochářovi. V roce 1961 František Punčochář zemřel. O rok později obě ženy onemocněly a byly převáženy k bratrovi Ladislavu Punčochářovi, který bydlel v Meziříčku ve dvoře. Při převozu, v místě zvaném „U borovičky“, Františka zemřela. Její maminka byla převezena k bratrovi do Meziříčka, ale bohužel týž den u něj zemřela.

O rok později u cesty, kde rostla letitá borovice, v místě, kde Františka zemřela, byl tehdejším starostou Antonínem Jelínkem a Janem Kučerou postaven litinový kříž.“ 

 


Dobrodružné rozloučení s prázdninami

Každý rok je pro děti těžké rozloučit se s prázdninami, usednout zpět do školních lavic nebo se vrátit do školky. Abychom jim u nás v Meziříčku pomohli usnadnit tento návrat, připravili jsme pro ně naučnou cestu, která měla za úkol také prověřit znalosti dopravních značek.

Sešli jsme se v sobotu 3. září v 15 hodin na hřišti v opravdu hojném počtu. Starostka obce výletníky přivítala a vysvětlila pravidla naučné cesty. Dětem a rodičům byly rozdány hrací karty, na kterých byla tajenka, kterou výletníci museli rozluštit, aby se dostali k ukrytému pokladu. A čtyřkilometrové dobrodružství na cestě po okolí Meziříčka mohlo začít.

Na jednotlivých stanovištích byly umístěny dopravní značky. Děti měly určit, co jednotlivé značky znamenají a zaznamenat správnou odpověď do hrací karty. Na Holém kopci po vyluštění tajenky čekal děti vytoužený poklad.

Cesta nás pak zavedla zpět na hřiště, kde bylo připraveno pro všechny účastníky občerstvení, přičemž zejména ti nejmenší se nejvíce těšili na opékání špekáčků. Pro dospělé byly připraveny na posilněnou horké i studené nápoje. Na hřišti děti pokračovaly ve skotačení. Nejvíce je bavilo přetahování lanem a chůze na chůdách. Závěrečné posezení u táborového ohně trvalo do pozdních večerních hodin.

Rádi bychom poděkovali rodičům a dětem, babičkám i dědečkům, kteří si udělali čas a strávili s námi nádherné sobotní odpoledne. Poděkování patří i těm, kteří se podíleli na přípravách naučné cesty.

 


Vítání prázdnin

 

 

 

 


Pálení čarodějnic

Letošní čarodějnický slet byl v 18 hodin u obecního úřadu, odkud jsme přenesli čarodějnici na Stráňky, kde pro ni byla připravena vatra. Akci jsme zahájili opékáním vuřtů a občerstvením z polní kavárny, kde nemohly chybět horké nápoje. A protože bylo opravdu krásné počasí, tak jsme se sešli v hojném počtu. Ještě před setměním děti skotačily na balících slámy a trénovaly na brzký odlet.

Okolo osmé hodiny jsme zapálili vatru, kde nemohla chybět ta nejzlobivější čarodějnice, kterou připravila místní omladina. Po setmění byla pro děti připravena čarodějnická stezka odvahy. Aby dětičky nezabloudily, byla trasa vyznačena světýlky. Na třech hlavních stanovištích byly umístěny kartičky s obrázky, podle kterých měli odvážlivci určit čarodějnickou pohádku. Všechny děti dokázaly překonat strach a stezku úspěšně zvládly. Za jejich odvahu byly odměněny drobnými sladkostmi. 

Děkujeme všem, kteří si udělali čas a strávili s námi poklidný čarodějnický večer. 

 


Čistá Vysočina

Meziříčko se opět zapojilo do akce Čistá Vysočina. Sešli jsme se v neděli 17. dubna 2022 v odpoledních hodinách u obecního úřadu, kde jsme se rozdělili do tří skupin, abychom vyrazili uklidit naše okolí. I přesto, že máme v naší obci nádoby na tříděný odpad, se našlo velké množství pokladů, které nám na struhách zanechali projíždějící řidiči. Největší množství bylo plastových a plechovkových obalů od piva a energetických nápojů a krabiček od cigaret.

Díky každoroční aktivitě dobrovolníků máme čistější přírodu kolem nás. Jako poděkování pro aktivní sběrače jsme si připravili na Stráňkách opékání vuřtů a občerstvení s teplými nápoji.

Všem dobrovolníkům, kteří pečují o okolí naší obce a přírodu, děkujeme. 

 


Velikonoce

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří hrkání, které v naší obci letos proběhlo tradičním způsobem. Sešli jsme se v hojném počtu dětí s nejrůznějšími řehtačkami od nejmenších po trakaře. Od čtvrtka do soboty děti obcházely vesnici, aby nahradily zvonění zvonů, které odletěli do Říma. Odměnou za jejich třídenní snažení byla sobotní obchůzka vsí, kdy děti dostaly koledu, kterou si rozdělily mezi sebe.

K Velikonocům nepatří jen hrkání a pomlázka, ale i výzdoba naší obce, o kterou se postaraly místní dobrovolnice. 

 


Tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou sbírkovou akcí v roce. Je svátkem solidarity a příležitost vkročit do nového roku dobrým skutkem. Do jejího průběhu se zapojila i naše obec.

Dobrovolníci vyrazili od domu k domu v sobotu 15. ledna 2022, aby přinesli lidem radost a boží požehnání. Za odmenu koledníci dostali od dárců různé sladkosti a poděkování za koledu. Pro Oblastní charitu Třebíč vykoledovali krásných 3 180,- Kč.

Děkujeme všem, kteří otevřeli své dveře i srdce, přispěli do kasičky a přijali od koledníků boží požehnání. 

 


Novoroční ohňostroj

A je to tady nový rok, který jsme přivítali ohňostrojem. Sešli jsme se první den nového roku ve večerních hodinách na hřišti.

Starostka obce přítomné přivítala a poděkovala za příležitost oslavit společně vstup do nového roku. Poděkovala všem přítomným za rozvoj obce a popřála do roku 2022 především hodně zdraví, štěstí, lásky a spokojenosti.

Tímto setkáním jsme si připomněli, jak vzácné chvíle to jsou, když se všichni společně, alespoň na malou chvíli sejdeme a zapomeneme na každodenní starosti a necháme se unést kouzelnou chvílí okamžiku, kdy zazní první rána, na obloze se objeví první záblesky, které osvítí skoro celé nebe. Okamžik, kdy se dětem rozzáří oči, s údivem ztichnou a pozorují kouzelné světelné záblesky na obloze. 

Pevně věřím, že se vám všem slavnostní novoroční ohňostroj líbil, a že to byl pro nás všechny příjemný vstup do nového roku. Přeji Vám všem hlavně hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v osobním i pracovním životě. 

aktualizováno: 07.02.2024 20:13:59